20.09.2011 14:51

Bolí vás paty, Achillova šlacha, máte bolesti v tříslech?

Motto: „Bolest je pokus těla o komunikaci“

Bolí vás paty, Achillova šlacha, máte bolesti v tříslech?
Problémy s patami jsou v současné době velmi častým jevem a sužují spoustu žen i mužů převážně střední generace. Při chůzi postižení udávají bolest, „jako by chodili na jehlách“. Bolestmi Achillovky a třísel trpí více mužská populace po padesátce.
Zamysleli jste se, co vám tělo touto bolestí chce říci?

 
Vysvětlení z pohledu reflexní terapie.

Prapůvodní příčina všech zdravotních problémů je právě na chodidle!
Na nohách je unikátní mapa celého člověka. Není náhoda, kde se vám na chodidle utvoří otlak, znaménko či bradavička. Příslušný orgán, se kterým tato reflexní ploška souvisí, volá o pomoc a my bychom měli zaměřit svou pozornost tímto směrem. Podle mapy reflexních zón, jsou paty a kotníky obrazem funkce pohlavních orgánů.
 

Příčinou jsou snížené klenby a vybočené kotníky.
Z vnitřní strany kotníku se nachází u žen reflexní ploška dělohy (u mužů prostaty) a ze zevní strany kotníku ploška vaječníků (u mužů chámovodů). Bolest vystřelující do paty je tedy signál těla, že v této oblasti došlo k nerovnováze a dysfunkci. Pokud máte snížené nožní klenby a vybočené paty, kotníky dovnitř nebo vně, tedy nohy do „X“ nebo do „O“ a sešlapáváte podpatky obuvi k jedné straně, jsou utlačovány reflexní plošky pohlavních orgánů, které jsou umístěny pod kotníky a v oblasti Achillovy šlachy nastává velké napětí a bolestivost.
 

Hromaděním škodlivin v pánvi vznikají velké zdravotní problémy.
Z pohledu reflexní terapie představuje „Achilovka“ lymfatický systém pánve a děložní čípek.

Při dlouhodobém tlaku na tyto reflexní plošky dochází ke špatné funkci příslušných orgánů a hromadění škodlivin v této oblasti. Vznikají zánětlivé procesy, ženy trpí častými výtoky, mají poruchy menstruačního cyklu a záněty močového měchýře. Později dojde k neprůchodnosti vejcovodů a po letech „strádání“ se mohou vytvořit myomy, cysty, srůsty a další obávané nemoci. Produkce pohlavních hormonů po padesátce slábne (klimakterium), jak u žen, tak u mužů, u kterých se to projevuje nedoslýchavostí, problémy s prostatou, častým močením, až impotencí.
 

Co způsobuje bolesti vystřelující do dolní končetiny.
Často provází tyto problémy i bolest, která vychází z oblasti SI skloubení (sakroiliakální kloub mezi křížovou kostí a pánví). Nejčastěji vystřeluje do levé dolní končetiny a později může dojít až ke ztrátě svalové hmoty. To je způsobeno propojením SI skloubení s třísly a s vejcovody a u mužů s chámovody. Proto ztuhlost SI skloubení velmi často způsobuje bolest v tříslech. V období klimakteria slábne produkce pohlavních hormonů a ženy, trpící těmito bolestmi, mají již často za sebou gynekologickou operaci či jiný operační zákrok v oblasti třísel a užívají hormonální léky. Velkou roli hrají i nevyřešené problémy v partnerském vztahu.

 

Jaká je prevence a trvalá pomoc od bolestí?
Pomoc je velmi jednoduchá, levná a dostupná každému. Pokud pochopíme všechny tyto souvislosti a nebudeme pouze tlumit bolest, ale zaměříme se na její příčinu.

 

Ze své dlouholeté praxe doporučuji:

  1. Nejdůležitější: biomechanickou aktivní stélku J HANÁK R®  s důlkem pod kloubem palce a se snížením v patní části chodidla vkládat do každé obuvi a používat ji od rána do večera! Zajistí nám nejen vertikalizaci chodidla a kotníku, ale i přirozenou stimulaci všech reflexních plošek na plosce nohy a správnou funkci lymfatického a cévního systému. Váha těla se rozloží na šest bodů, tj. na prsty a zevní hranu chodidla a pata bude odlehčena. Ucítíte velmi brzy úlevu. Nevkládejte pod patu podpatěnku, která tlačí přímo do reflexní plošky pohlavních orgánů a stav ještě zhoršuje!
     
  2. Reflexní terapie: (obr. 1) bod Br na ruce mačkat 15x několikrát denně pod hlavní kloub druhého prstu. Reflexní plošku SI skloubení na patních kůstkách mačkat na noze z vnější strany směrem ke kotníku (obr. 2) na příslušné straně - jako přezka u sandálek. Stačí deset stlačení několikrát denně (bude zpočátku velice citlivá, ale vydržte, bolest bude postupně mizet a dojde k velké úlevě). Také je třeba ošetřovat reflexní plošku dolního lymfatického systému (obr. 3). Nachází se podél Achillovy šlachy, kterou mačkáme klešťovitě směrem dolů k patě až pod vnitřní a zevní kotník.
    Pak se vrátíme zpět a znovu ještě 10x zopakujeme.
    Mapku reflexních zón najdete zde.

 

  1. Fytoterapie: z bylinek doporučuji ženám užívat byliny z klášterní zahrady elixír Klimakten a mužům elixír Prostaten dle návodu.
     
  2. Vitamíny, minerály a strava: doplnit vit. E (tobolku užívat před jídlem), vitamín A (užívat po jídle) a zinek (dýňová semínka či dýňový kompot). Ve stravě by neměl chybět pravý včelí med, dostatek vápníku a hořčíku, který je schopen organismus přijmout pouze v poměru 2:1 (užívat Dologran 3x denně 1 moka lžičku), dostatek jódu, který obsahují např. mořské ryby, třešně, višně a kamenná sůl jodizovaná (ne mořská).
    Doporučuji i koupele s přidáním Prešovské jodizované soli (koupíte v drogerii).
     
  3. Pohybové aktivity: velmi vhodná je jóga, pilates, břišní tanec, harmonizační cvičení, posilovací cviky na pánevní dno, cvičení na velkém míči (gymnastic ball) a relaxace. pravidelné uvolňování zápěstí a kotníků kroužením na obě dvě strany.
     
  4. Břišní dýchání: velmi důležité je provádět co nejčastěji hluboké tzv. brániční dýchání. Nádech bříško se zvedne - buben, výdech bříško klesne – lavor).
     
  5. Harmonie a láska v partnerském vztahu a zdravá sexualita hraje v životě každého dospělého člověka velmi významnou roli. Nepodceňujte ji!

—————

Zpět


Kontakt

Jarmila Ostašová

Vrchlického nám. 151
269 01 Rakovník


+420 313 516 249
+420 604 754 493